Preguntes i respostes d’interès empresarial davant l’actual situació política
18/10/2017

Preguntes i respostes d’interès empresarial davant l’actual situació política

L’actual situació d’inestabilitat i incertesa política ha generat alguns dubtes a la societat en general i, per tant, també en el teixit empresarial. És pe
Des de l’entitat seguim treballant a fons per conèixer amb detall com està afectant l’actual situació política l’economia i les empreses. En aquest sentit, hem posat en marxa una enquesta entre els nostres associats per poder donar una millor resposta a les seves necessitats. Els resultats de l’enquesta seran presentats en els propers dies.
 

Hem de patir pels nostres estalvis i l’estabilitat dels bancs?

 
Catalunya segueix formant part de la zona Euro i les entitats financeres que hi operen estan sotmeses a la supervisió del Banc d’Espanya i del Banc Central Europeu (BCE). Estan, per tant, plenament en vigor les mesures de protecció als estalviadors del Fons de Garantia de Dipòsits i del Mecanisme Únic de Resolució del BCE.
No hi ha cap risc d’inestabilitat financera ni bancària al país. PIMEC recomana doncs a les empreses i als autònoms mantenir la calma i la serenor i seguir amb la normalitat de les seves operacions bancàries.
 

Per què s’han traslladat algunes empreses fora de Catalunya? 

 
Al marge de la particular fiscalitat que tenim a Catalunya, els trasllats de seus socials d’empreses catalanes produïts les darreres setmanes s’han concentrat principalment en alguns dels següents supòsits:

Banca i finances: sector molt sensible als rumors i el pànic, que ha optat per atorgar la màxima confiança als seus dipositants mitjançant el trasllat a indrets fora de Catalunya que quedaven, sense cap dubte possible, dins l’òrbita del Banc Central Europeu (BCE).
Empreses cotitzades a Borsa: algunes empreses catalanes cotitzades al volàtil Mercat Alternatiu Borsari (MAB) s’han vist afectades per moviments especulatius o bé per pressions dels seus inversors de referència per fer el trasllat de seu social
Empreses en sectors regulats pel Govern central: algunes empreses en sectors altament regulats pel Govern central com les infraestructures i l’energia, que ha prioritzat la proximitat al regulador espanyol.

Llevat d’aquests casos, entenem que no té cap altra justificació el trasllat de la seu social de l’empresa fora de Catalunya davant l’actual situació política i jurídica.
 

Quin efecte tindran aquests trasllats de seus socials?

 
Els trasllats de seus socials no tenen cap efecte immediat sobre les respectives seus operatives, que segueixen de moment a Catalunya. El trasllat de treballadors, per exemple, està subjecte al que estableix l’article 40 de l’Estatut dels Treballadors sobre Mobilitat Geogràfica i s’ha de pactar entre els agents socials.
El trasllat de seus socials és un procés legal que no hauria d’afectar el teixit de proveïdors i col·laboradors catalans que han tingut i tenen les empreses ja traslladades.
A efectes tributaris, el canvi de seu social a fora de Catalunya no produeix cap efecte sobre l’impost sobre Societats ni sobre l’IVA, ja que es tracta de tributs que recapta l’Estat en la mateixa intensitat arreu del territori. Donat que la tributació per l’IAE depèn del municipi on es localitzi el domicili fiscal i, si és el cas, altres locals o oficines de la societat, el canvi de seu social implicarà revisar la tributació per a aquest impost.
S’ha de tenir en compte que la seu social coincideix amb el domicili fiscal sempre que la societat hi localitzi la gestió administrativa i direcció dels negocis. Si la seu social es localitza fora de Catalunya però la gestió administrativa i direcció dels negocis es fa des de Catalunya, el domicili fiscal s’entén situat en aquest territori.
PIMEC recorda que Catalunya disposa de 483.320 empreses, de les quals només 834 són considerades “grans” segons la definició de la Comissió Europea (més de 249 treballadors). El 60% del valor afegit i el 70% de l’ocupació de Catalunya són aportats per les pimes.
 

Com puc fer front a un possible boicot comercial?

 
PIMEC recomana actuar amb serenor davant l’anul·lació o amenaça d’anul·lació de comandes per part de clients d’arreu de l’Estat. Cal tenir present que, atesa la globalització de les economies modernes, un possible boicot comercial a empreses catalanes afectaria amb molta probabilitat moltes proveïdores d’arreu de l’Estat.
En aquest sentit, per cada 10 euros de venda catalana a la resta d’Espanya, se’n compren 4 euros en productes i serveis intermedis de proveïdors d’arreu de l’Estat, segons les darreres Taules Input/Output disponibles.
D’altra banda, l’empresa catalana també hauria de revisar els contractes i condicions de subministrament pactats amb el client, tenint en compte els pagaments a compte, l’estat de les comandes, etc.
 

Com pot afectar l’actual situació política les meves exportacions?

Catalunya és membre de la Unió Duanera Europea, de la Zona Euro i de l’Espai Econòmic Europeu.
Per tant, els productes fabricats i els serveis prestats des de Catalunya continuen gaudint d’accés lliure d’aranzels i d’altres barreres comercials a la Unió Europea, en funció de les regles d’origen vigents en cada cas.
Qualsevol procés de modificació de l’encaix de Catalunya amb el conjunt d’Espanya i la Unió Europea és del tot previsible que es produiria com a resultat d’una llarga negociació, com s’està veient en el cas del Brexit, en què caldria sempre garantir la màxima seguretat jurídica als empresaris.
 

A qui hauré de pagar els impostos?

 
No hi ha cap canvi en la legalitat vigent, i això afecta també l’àmbit fiscal. Per tant, les empreses hauran de seguir pagant els impostos i tributs a les administracions que fins ara se n’han fet càrrec, ja sigui l’Agència de Tributs de Catalunya (ATC) o l’Agència Estatal Tributària (AEAT).
La pròpia Agència de Tributs de Catalunya ha aclarit qualsevol dubte jurídic en aquest sentit en un comunicat del 16 d’octubre, que es pot consultar al web.
Per tant, tant l’IVA com l’IRPF i l’impost de societats se seguiran satisfent a l’AEAT en els terminis i condicions que estableixin la Llei General Tributària i els respectius cossos normatius de cada impost.
 

Com m’afecta la intervenció de les finances de la Generalitat?

 
Amb l’Ordre HFP/878/2017, de 15 de setembre, i l’Ordre HFP/886/2017, de 20 de setembre, el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública de l’Estat ha intervingut la gestió econòmica de la Generalitat de Catalunya.
Des d’aquell moment, les factures dels proveïdors de la Generalitat són pagades directament per l’Estat i subjectes a una verificació prèvia per part de la Intervenció General, fet que podria incidir sobre el termini efectiu de cobrament dels proveïdors.
Per altra banda, la intervenció financera de la Generalitat bloqueja també la disponibilitat d’un seguit de partides pressupostàries, respecte de les quals no s’hagi acordat formalment un compromís de despesa.
PIMEC vetllarà perquè la intervenció de les finances catalanes no comporti terminis més llargs de cobraments dels proveïdors de la Generalitat, ja que podríem entrar en una espiral d’incompliment d’obligacions de pagament. En aquest sentit, l’entitat continuarà treballant perquè la situació es reverteixi al més aviat possible.
 

Com he d’actuar davant les mobilitzacions socials?

 
Al llarg del procés polític que viu Catalunya s’han convocat i desconvocat diferents vagues generals per part d’alguns sindicats minoritaris. PIMEC, com a agent social més representatiu de Catalunya rep informació puntual sobre aquestes convocatòries. Ara per ara, no hi ha cap vaga que no hagi estat desconvocada.
PIMEC considera que la vaga no és la fórmula adient per canalitzar la mobilització social a Catalunya, ja que el seu origen no és un conflicte laboral, és a dir, entre empresa i treballador, sinó polític.
És per això que des de la Taula per la Democràcia, de la qual PIMEC forma part juntament amb altres agents socials, vetllem perquè les mobilitzacions no es canalitzin a través de vagues generals i, per això, s’han proposat “aturades” per diferents fets concrets, una figura no recollida a la normativa laboral i que les empreses poden secundar o no lliurement.
No existeixen, per tant, consignes per part de la patronal ni tampoc regles ni protocols establerts sobre el pagament o recuperació de les hores o jornades laborals perdudes durant les “aturades”, de manera que hauran de ser acordats per les parts. PIMEC apel·la doncs a l’entesa entre empresari i treballadors i es posa a la seva disposició per  aconsellar al respecte.
Així mateix, des de l’entitat, sempre partidària d’una solució política al conflicte institucional entre Catalunya i Espanya, seguirem apostant pel diàleg i la mediació a través de la Comissió independent per a la mediació, el diàleg i la conciliació, així com ajudant els nostres socis a resoldre els dubtes i problemàtiques que sorgeixin en aquest moment complex de la nostra història.
 

Per a més informació, us podeu adreçar al correu electrònic especial: consultes@pimec.org

 

Avís important

Per raons de manteniment de la web, en aquests moments no és possible realitzar la identificació o registre d'usuaris i, per tant, tampoc la inscripció a actes i cursos. Disculpeu les molèsties.