Llei de mesures urgents en matèria concursal
09/06/2015

Llei de mesures urgents en matèria concursal

El passat 26 de maig de 2015 es va publicar al BOE la Llei 9/2015, de 25 de maig, de mesures urgents en matèria concursal. A continuació fem un recull de forma sumària de les novetats més destacables:
I.- MODIFICACIONS EN MATÈRIA DE CONVENI:

La valoració de les garanties que tenen privilegi especial.
Ampliació del quòrum de la junta de creditors, atribuint el dret de vot a creditors que fins ara no el tenien.
Els acords d’augment de capital requerits quan es tracti de capitalització s’adoptaran en les mateixes majories previstes en la disposició addicional 4a. A més es facilita la cessió de béns en pagament amb determinades precaucions per evitar el frau.
Votacions i majories en el conveni i ampliació de la capacitat d’arrossegament dels creditors dissidents en determinades circumstàncies.
Possibilitat d’arrossegament de determinats crèdits amb privilegi general o especial, fins i tot en la part coberta pel valor de la garantia.
Obligació que la informació relativa tant al conveni com a l’informe dels administradors i les seves impugnacions sigui comunicada telemàticament als creditors dels quals consti l’adreça electrònica.
Especialitats en matèria d’insolvència d’empreses concessionàries d’obres i serveis públics, o contractistes de les Administracions Públiques: s’arbitra una fórmula conjunta que implica la presentació de propostes de conveni que puguin afectar totes aquestes entitats i la tramitació acumulada de tots els processos concursals declarats en relació amb aquestes entitats.

II.- MODIFICACIONS EN MATÈRIA DE LIQUIDACIÓ:

Amb la finalitat de garantir, en la mesura del possible, la continuïtat de l’activitat empresarial, s’introdueix la subrogació “ipso iure” de l’adquirent en els contractes i llicències administratives de què fos titular el cedent i s’arbitraran els mecanismes d’exempció de responsabilitat per deutes previstos, excepte en supòsits especials com els deutes a la Seguretat Social o als treballadors.
S’estableixen previsions addicionals respecte a la cessió en pagament o per pagament i una previsió innovadora consistent en el fet que el jutge pugui acordar la retenció d’un 15% de la massa activa, que es destinarà a satisfer futures impugnacions.
Quan s’executin béns o drets afectats a un crèdit amb privilegi especial, el creditor privilegiat rebrà el muntant total obtingut que no excedeixi del crèdit originari.

III.- MODIFICACIONS EN MATÈRIA DE QUALIFICACIÓ:

Es clarifiquen els dubtes interpretatius existents entorn del terme “classe”, incorporant una nova definició.

IV.- MODIFICACIONS EN MATÈRIA D’ACORDS DE FINANÇAMENT:

En el supòsit de controvèrsia, serà el jutge del concurs qui tindrà la competència per determinar si un bé és o no necessari per a la continuïtat de l’activitat econòmica del concursat.
Es regula el règim de votació en l’àmbit dels acords sindicats, s’introdueixen una sèrie de modificacions per esclarir el règim de votació dins dels acords sindicats i es concreta, a efectes de determinar el valor raonable dels béns donats en garantia, que aquests no podran excedir el valor de la responsabilitat màxima hipotecària o pignorativa que s’hagués pactat.

V.- ALTRES MODIFICACIONS:

Creació d’un portal d’accés telemàtic per facilitar la venda d’empreses que es trobin en liquidació o de les seves unitats productives.
Creació d’una Comissió de Seguiment de pràctiques de refinançament i reducció sobre endeutament.

Més informació:
DEPARTAMENT JURÍDIC I LABORAL
Sra. Itziar Ruedas
Telèfon: 93 496 45 00
Correu electrònic: iruedas@pimec.org

Avís important

Per raons de manteniment de la web, en aquests moments no és possible realitzar la identificació o registre d'usuaris i, per tant, tampoc la inscripció a actes i cursos. Disculpeu les molèsties.